Ünite 2: Tıbbi Dökümanların Temel Özellikleri
Giriş
Kime, nerede, nasıl bir hizmet sunulduğunun belgelendirilmesi için oluşturulan tıbbi kayıtların amacı hasta bakımı, tıbbi araştırmalar, bilimsel çalışmalar sağlık kurumları yönetimi, adli tıp, finansal yönetim ve halk sağlığı açısından yararlı bilgilere erişilmesine olanak sağlamaktır.
Tıbbi kayıtlar; hastanın kendisine tıbbi sürecin bütününü göstermesi, zaman kaybetmeden doğru teşhis konulabilmesi, etkili tedavi yapılabilmesi ve gereksiz zaman ve para kaybının önlenmesi açısından önem taşır.
Hastaneler için ise, bu tür kayıtlar, hastanede sunulan hizmetlerin kalitesini inceleme, ölüm nedenlerini araştırma, tedavi kurumlarının başarılarını sorgulayabilme ve kaynakları verimli kullanabilme imkanı sağlar.
Doktorlar, iyi tutulmuş tıbbi kayıtlara bakarak diğer meslektaşları tarafından hangi koşullarda nasıl bir tedavi uygulandığını, hangi ilaçların verilerek nasıl bir netice elde edildiğini görebilir. Yetişmekte olan doktorlar için bir nevi eğitim materyali olan tıbbi kayıtlar akademik çalışma yapacak olan hekimlerin kariyer gelişiminde de büyük önem taşımaktadır.
Adli tıp açışından en önemli kaynak hasta dosyalarıdır. Herhangi bir sebepten ötürü şikayet edilen hekim ya da hastanelerin kendilerini savunmak için kullanabilecekleri en önemli delil ve savunma kaynağı tıbbi kayıtlardır. Öte yandan tıbbi kayıtlar öldürme, yaralama, taciz gibi davalarda da mahkeme ve savcılık açısından en önemli belge niteliği taşımaktadırlar.
Sundukları istatistiksel veriler ile toplum sağlığını olumsuz etkileyen her türlü unsura karşı mücadele etmeyi kolaylaştırması ve koruyucu sağlık hizmetlerinin gelişmesine destek sağlaması, tıbbi kayıtların diğer olumlu taraflarıdır.
Bilişim sektörünün gelişimi ile tutulması ve erişilmesi çok daha kolay bir hal alan tıbbi kayıtların klinik çalışmalar açısından hayati bir önemi bulunmaktadır.