Çağdaş Türk Romanı Bahar Dönem Sonu 3.Deneme Testi

Admin
Mayıs 17, 2016
Çağdaş Türk Romanı Bahar Dönem Sonu
3.Deneme Testi
1.
“ II . Abdülhamit döneminin son yılları ile İttihat ve Terakki’nin ilk yıllarını konu edinen Abdülhamit Düşerken romanında yazar, çocukluk yıllarında tanığı olduğu tarih kapsamında değerlendirilebilecek olayları kurgulamaktadır.
II. Abdülhamit dönemini öncesi ve sonrasıyla sorgulayan roman; dönemin paşalarından birinin kızı ve İttihat Terakki’nin hırsına yenik düşmüş bir subayının ilişkileri çevresinde kurgulanmaktadır.”

Yukarıda bahsedilen romanın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" Nahit Sırrı Örik
Soru Açıklaması
2.

Aşağıdaki roman-yazar eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "D" Yaralısın-Selim İleri
Soru Açıklaması
3.

“Romanlarının büyük bir bölümünü Cumhuriyet’in birinci ve ikinci devrelerinde yayımladıkları halde 1950 sonrasında da romancılıklarını sürdüren yazarlardan biridir. Popüler halk romancılarından olan yazar, başlangıçta kolay okunan aşk ve serüven ağırlıklı romanlar yazmasına rağmen daha sonra gözleme ve ruh çözümlemelerine yer vererek kendini yenilemeye çalışır.”Yukarıda edebi yaşantısından bahsedilen yazar kimdir?

Doğru Cevap: "A" Peride Celâl Yönsel
Soru Açıklaması
4.

“Puslu Kıtalar Atlası romanının bilgisel arka planında mitolojidendine, efsanelerden olguya, felsefeden keşif ve rüyaya, modern bilimlerden mistik öğretilere kadar bir yığın kaynak vardır. Yazar, varlığın ne olduğuna Rendekar’ın(Descartes) tezini tersine çevirerek ulaşmaya çalışır; Kubelik, rastlantı sonucu dişçi olur ve insan anatomisini çözmeye uğraşır.”Yukarıda bahsedilen romanın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" İhsan Oktay Anar
Soru Açıklaması
5.

“Dünyanın En Pis Sokağı” ve “Gençliğim Eyvah” adlı romanlarıyla 70’li yılların sağ-sol eksenli siyasal çatışmalarını romana taşıyan yazar kimdir?

Doğru Cevap: "C" Tarık Buğra
Soru Açıklaması
6.

Aşağıdakilerden hangisi Mustafa Miyasoğlu’nun eserlerinden biridir?

Doğru Cevap: "E" Güzel Ölüm
Soru Açıklaması
7.

Aşağıdakilerden hangisi 12 Mart/12 Eylül romanları arasında yer almaz?

Doğru Cevap: "B" Gelibolu
Soru Açıklaması
8.

Önceleri Fransızcadan tercümeler yapmış, sonraları ise Ahmet Mithat Efendi üslûbunu andıran romanlar yazmıştır. “Muhaderat” adlı ilk romanında kadın problemlerini ele almış ve kadının toplum ve çalışma hayatının içerisinde yer almasını işlemiştir.Yukarıda söz edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Fatma Aliye Hanım
Soru Açıklaması
9.

Romanlarında kadınların dünyasını anlatır. “Renksiz Istırap” ve “Yakut Kayalar” adlı eserlerinde genç kızların istemediği evliliğe zorlanmalarının eleştirisini yapar. “Yalnız Dönüyorum” romanında ise Yıldız'ın içinde bulunduğu yalnızlığı hatıra formunda dile getirmiştir.Yukarıda söz edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Şükûfe Nihal Başar
Soru Açıklaması
10.

12 Mart dönemini konu alır. İç konuşma ve bilinç akışı gibi anlatma teknikleri söz konusudur. Adalet Ağaoğlu, sahneleme tekniği ile romanın sonuna kadar isimlerini vermeyerek birbirini tanımayan bir kadın ve bir erkeği bir lokantada ayrı ayrı masalarda birbirleriyle ilgili hayal kurdurarak buluşturur. Bu kadın ve erkek 12 Mart öncesi olaylara karışmış, hayal kırıklıkları, acılar yaşamışlardır. İşte bu acılar, kurulan bir hayalin bile yok oluşuna zemin hazırlayacaktır.Yukarıda söz edilen roman aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Ruh Üşümesi
Soru Açıklaması
11.

Hikâye ile başladığı yazarlık serüveninde “Beyaz Yürüyüş”, “Tutuklu Yürek” kitaplarının ardından “Başıma Dağlar Düştü”, “Ömrümüz Gurbet” romanlarını kaleme alan yazarın Anadolu insanı, aidiyet kavramı, göç olgusu ve gurbet duygusu kimi romanlarında en önemli temel güç olarak karşımıza çakır.Yukarıda söz edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Osman Çeviksoy
Soru Açıklaması
12.

Aşağıdaki yazar-eser eşleşmelerinden hangisi doğru değildir?

Doğru Cevap: "E" Sevinç Çokum-Dik Bayır
Soru Açıklaması
13.

Aşağıdaki yazar-eser eşleşmelerinden hangisi doğru değildir?

Doğru Cevap: "C" Cengiz Dağcı-Yalnızlar
Soru Açıklaması
14.

Aşağıdakilerden hangisi biyografik roman türünde yazılmış eserlerden biri değildir?

Doğru Cevap: "A" Dönemeç
Soru Açıklaması
15.

Öyküleme ve betimleme tekniklerini kullanarak gerçek kişileri roman kurgusu içinde anlatan metinler aşağıdaki hangi roman türü içinde değerlendirilir?

Doğru Cevap: "B" Biyografik roman
Soru Açıklaması
16.

Aşağıdaki yazar-eser eşleşmelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "C" Yusuf Ziya Ortaç-Baltacı ile Katerina
Soru Açıklaması
17.

Düşsel romanlarıyla ünlenen yazar, İki Yeşil Su Samuru’nun devamı niteliğindeki Kumral Ada-Mavi Tuna romanında geri dönüşlerle ve metaforik bir anlatım tekniğiyle, farklı seslere yer veren polifonik yapısıyla, Türk aydının önemli bir problemini oluşturan yurtseverlik, ulusalcılık gibi söylemlerin içini sevgi ve düşünce ile doldurduğu modern bir ulusçuluğu sezdiren düşünce yapısıyla okurun karşısına çıkar.Yukarıda sözü edilen yazar hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Buket Uzuner
Soru Açıklaması
18.

Türk Edebiyatına fantastik gerçekçilikle giren yazar, 1981 yılında yayımlanan ilk romanı “Pasifik Günleri”nden son romanı “Sis Kelebekleri”ne kadar düş ile gerçek arasında daha çok fantastik gerçekçiliğin gizemli ve düşsel dünyasına götürür okuru. “İmparator Çay Bahçes” ve “Aşkı Giyinen Adam”da okuru düş ile gerçeğin kesiştiği birbirinden tamamen farklı mekânlarda, düş ülkelerinin sisli ve gizemli labirentlerinde dolaştırarak varlık sorununu ve ötesini sorgular.Yukarıda sözü edilen yazar hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Nazlı Eray
Soru Açıklaması
19.

Öykü ve romanları pek çok yabancı dile çevrilmiş olan yazar, ilk romanı “Uzun Sürmüş Bir Yaz”dan başlayarak bütün eserlerinde farklı anlatım tekniklerini denemesiyle ve şiirsel üslubuyla dikkati çeker. TDK roman ödüllü bu romandaki kişileri, 12 Mart uygulamalarının bireylerin ruhsal dünyalarında yaptığı olumsuz etkilerinden/yıkımından çocukluklarının büyülü dünyasına sığınarak kurtulurlar.Yukarıda sözü edilen yazar hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Nedim Gürsel
Soru Açıklaması
20.

Pınar Kür’ün “Asılacak Kadın” adlı romanı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "C" Yazar bu romanında Doğuya özgü metaforlardan yararlanarak, düş ile gerçeğin sınırlarını bulmaya çalışır.
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

Güz Dönem Sonu Sınavı
08.01.2022
0
Gün
0
Saat
0
Dakika
0
Saniye

Üye OlŞifremi Unuttum